Mergpijpjes, wat zijn dat?
Mergpijpjes zijn botten waarin zich beenmerg bevindt en zit voornamelijk in de beenderen van bekken, ribben, borstbeen en rugwervels. De beenderen van het rund worden verzaagd tot mergpijpen. In de holte van de merg zitten bloedvaten waartussen cellen liggen die het beenmerg vormen. Dit is wat rood van kleur. Een meer gelige kleur hebben de tevens aanwezige vetcellen.
Het leegslurpen of leeglepelen van deze mergpijpen is een oud gebruik omdat ze zoveel goede vetten bevatten en zeer voedzaam zijn. Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Hoe maak je mergpijp klaar?
Deze mergpijpjes zijn niet alleen lekker voor de soep maar ook heerlijk om te bakken of te roosteren in de oven. Het beenmerg bevat veel natuurlijke vetten en past goed binnen het Keto dieet.
Bereidingstip: Gebruik alleen een beetje zout en rooster ze in de oven tot het beenmerg net niet boven het bot uit borrelt. Je kan ze ook 3 – 5 minuten pocheren op een laag vuur in een pan met zacht kokend water. Of stop er extra veel in de zelfgemaakte bouillon en pak er weer wat tussenuit voordat ze opgelost zijn.
Van kop tot staart eten
Vroeger was er geen bio-industrie, vlees was duur en beperkt voorradig. Het is dan ook niet zo vreemd dat onze voorouders het complete dier van kop tot staart op aten. Voedzaam vlees was veel te waardevol om niet te gebruiken. Voor alle organen en andere ‘incourante’ delen waren destijds ook volop smakelijke recepten en gerechten in omloop.
Inmiddels zijn we als gevolg van welvaart en overvloed veel van deze producten en gerechten vergeten. Toch is er sprake van een voorzichtige opleving van ‘het vergeten vlees’. Een aantal redenen daarvoor zijn makkelijk aan te voeren:
- Allereerst de in aanhang groeiende filosofie van de geestelijk vader van het ‘kop tot staart koken’ (nose to tail eating). De bekende chef Fergus Henderson van restaurant St. John in Londen. Hij stelt dat wanneer je een dier doodmaakt om op te eten, het niet meer dan normaal is om daar vervolgens eerbiedig mee om te gaan. En dat doe je door zoveel mogelijk van dat dier te gebruiken.
- Een andere positieve bijkomstigheid van het ‘van kop tot staart koken’ is dat koken en eten weer een avontuur wordt! Wat is er nou leuker dan jezelf uit te dagen om zo min mogelijk weg te gooien? Je ziet dat zowel de professionele chef als de thuiskok tegenwoordig volop experimenteert en daarbij iedere kruimel aan creativiteit aanwendt om tot mooie smaakverrassingen te komen.
- En die smaakbeleving op zichzelf is ook weer een belangrijke reden. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Nieuwe smaken en texturen prikkelen je zintuigen. Eenvoudige, eerlijke zaken die verrukkelijk zijn en zelfs opwindend. Soms een beetje eng en bovenal compleet anders dan al het voedsel dat je kent.
- Geloof het of niet, maar ook onze gezondheid is gebaat bij het ‘van kop tot staart eten’. Een eigengemaakte bottenbouillon zit o.a. boordevol vitaminen en goede vetzuren).
Zorg & Natuur is een groot voorstander van het ‘van kop tot staart’ koken. We bieden deze mergpijpjes met trots aan in onze webshop. Wist u dat wij ook lamsbotten, grove runderbotten en varkensbotten in ons assortiment hebben?
Mergpijpjes van grasgevoerde runderen
Onze kuddes bestaan uit Angus, Hooglander en Limousin runderen welke in verschillende samenstellingen grazen in Nederlandse natuurgebieden. De Black Angus, ook wel bekend als de Aberdeen Angus, en de Schotse Hooglanders zijn een zelfredzaam ras. Ze zijn in staat om schaarste en wisselende weersomstandigheden moeiteloos het hoofd te bieden. Dat moet ook wel, want ze leven het hele jaar door gewoon buiten. In natuurlijke sociale kuddes, zoals het hoort. Lees meer over de herkomst van ons grasgevoerd rundvlees producten.
Zien er keurig uit, perfect voor de bottenbouillon en de honden. En binnenkort ook maar eens roosteren om zelf op te eten.
Goede stukken mergpijp
Erg lekker!