Nagelhout, flinterdun gesneden
Nagelhout, in de streek beter bekend als naegelholt, naegelhoalt of naegelhoolt, is een typisch streekproduct dat in het oosten van Nederland nog wordt gemaakt. Nagelholt is rundvlees dat aan de lucht gedroogd is. Dit betekent dat het vlees minimaal zes weken ‘in de wind’ moet drogen in onze koeling. Alvorens wordt het ingewreven met zeezout. Na deze droging heeft het vlees een stevige structuur, een prachtige roodbruine kleur en een intense smaak. Dit maakt nagelholt een heerlijk vleeswaar als luxe broodbeleg of carpaccio. Wij snijden het nagelholt zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken.
Helaas bevat dit product nog e-nummers. Wij zijn nog zoekende naar een manier om dit anders te doen, zonder dat de bijzondere smaak verloren gaat.
De herkomst van Nagelhout
Nagelhout is een delicatesse dat afkomstig is uit de muis. De muis zit aan de achterkant, bij de bil van het rund. De naam van het vlees verwijst naar de plank met spijkers (naegels) waar vroeger het vlees werd opgehangen om aan de lucht te drogen. Verwar nagelhout alleen niet met het Duitse Nagelholz. Dit is namelijk gerookt vlees dat omwikkeld wordt met speklappen.
Onze nagelhout is afkomstig van Black Angus, Limousin en Schotse Hooglander runderen. Onze kuddes zijn volledig grasgevoerd en grazen op vrije voet in Nederlandse natuurgebieden. De runderen worden niet bijgemest en komen niet in aanraking met antibiotica of hormonen. Lees hier meer over de herkomst van ons vlees.
Van tijd tot tijd laten wij een rund slachten om een gezonde balans in de kudde te behouden voor de toekomst. Wij gaan respectvol met alle delen van het rund om en zijn dan ook helemaal fan om “van Kop tot Staart” te eten. Dit houdt in dat ook de minder courante delen gegeten worden.
Nagelhout bereiden
Wij hebben deze nagelhout al voor u in zeer dunne plakjes gesneden. Hierdoor is het vlees erg geschikt om als een carpaccio te serveren. Met de volgende tips maakt u het gerecht helemaal compleet: Leg de dunne plakjes op een bord met wat sla. Besprenkel met een fijne dressing, fijngesnipperde sjalot en wat geraspte (wat oudere) boerenkaas. Eventueel nog wat geroosterde, geschaafde stukjes hazelnoot erover en u heeft een heerlijk streekgerecht!
Naast deze heerlijke nagelhout hebben we ook andere vleeswaren te koop. Bekijk bijvoorbeeld eens de gesneden rollade of ons runderrookvlees. Beide ook heerlijk op brood of om als carpaccio te serveren.
Natuurvlees diepgevroren thuisbezorgd
Bent u benieuwd naar de smaak van dit heerlijke streekproduct? Nagelhout kunt u online bestellen bij Zorg & Natuur en thuis laten bezorgen. Een uitje naar onze boerderijwinkel in Assen is niet nodig, maar natuurlijk wel leuk om ook eens te doen.
Net zoals doorgaans al onze vleesproducten, wordt ook dit product diepgevroren bij u thuisbezorgd met een speciale foodservice op de gewenste dag. Wij vriezen vlees direct na het verpakken in zodat de celstructuur en de kwaliteit van het vlees optimaal blijft. Ontdooien is simpel, leg het vlees in de koelkast en laat het ontdooiproces zijn gang gaan. Nagelhout is dun gesneden en binnen no-time ontdooit.
Perfect voor bij de borrel maar ook als broodbeleg
Heerlijk met Meloen
Nog niet geproefd