Meer over picanha
Picanha, ook wel het staartstuk genoemd, is afkomstig uit het verlengde van de platte bil van het rund. Dit stuk bevindt zich in het bovenste deel, vlak voor de staart. Picanha vlees is een overheerlijk, mals stuk. Driehoekige van vorm met een lichte vetdooradering en een prachtige roze rode kleur. Er hoort een mooie rand vet aan te zitten, welke een groot aandeel heeft in de heerlijke smaak. We hebben ‘m ook in een kleiner formaat, de picanha steak van 200 gram.
Rijping van ons kwaliteitsvlees
Ook voor picanha vlees geldt dat het vlees beter is wanneer het uit kwaliteits-rund gesneden is en de tijd heeft gekregen om te rijpen. Bij Zorg & Natuur zorgen we voor beide. Ons picanha vlees wordt gesneden uit onze Angus, Hooglander of Limousin rund. Deze rassen worden geroemd om de smaak van hun vlees. Daarnaast laten wij het vlees na slachting minimaal 3 weken rijpen.
Waar komt het rundvlees vandaan?
Het rundvlees van Zorg & Natuur is afkomstig van de Black Angus, Schotse Hooglander of Limousin rund. Onze runderen leven in vrijheid in Nederlandse natuurgebieden en grazen hier hun eigen dieet bijeen. Hierdoor zijn ze volledig grasgevoerd en komen er geen commercieel voer en vetmesters aan te pas. Dat brengt ons puur natuurvlees met een echte smaak. Bovendien slachten wij alleen runderen ter bevordering van een goede balans voor de toekomst in de kuddes.
Wij vinden het erg belangrijk dat ieder eetbaar stuk van de rund wordt gebruikt, ook de minder courante delen. Wij noemen dit een Kop tot Staart werkwijze. Benieuwd naar welke delen wij nog meer verkopen? Bekijk hier meer van onze Kop tot Staart producten.
Picanha vlees bereiden
Het runderstaartstuk is heel eenvoudig te bereiden. U kunt het, net als rosbief, in z’n geheel laten garen in de oven, of het in plakken snijden en kort bakken in de pan (net zoals een steak).
Picanha vlees uit de oven
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen door het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast te halen.
- Verwarm uw oven voor op 90°C.
- Kerf met een mes een ruitpatroon in het vet van de picanha en bestrooi met peper en zout.
- Bak de picanha in een goed verwarmde braadpan. Eerst circa 2 minuten aan de vetkant, daarna circa 4 minuten aan de andere zijde.
- Plaats het vlees met de vetkant naar boven in een ovenschaal.
- Houdt de temperatuur in de gaten met een vleesthermometer. Haal de picanha eruit wanneer deze een kerntemperatuur van 50-52°C heeft.
- Laat het vlees zo’n 5 minuten rusten in aluminiumfolie en snij het tegen de draad in.
Bij een bereiding van picanha vlees op de bbq raden wij aan het vlees tot een kerntemperatuur van maximaal 56°C te laten komen. Voor extra smaak, kunt u een frisse rodewijnsaus toevoegen of een picanha met Chimichurri saus maken.
Diepgevroren geleverd
Bij Zorg & Natuur wordt het vlees direct na het versnijden en verpakken ingevroren. Wij laten dit door een gecertificeerd bedrijf doen volgens strenge normen. Wilt u het vlees dat u besteld thuis invriezen? Dat is geen probleem. Uw vleesbestelling wordt diepgevroren geleverd met een speciale foodservice. Zo kunt u het vlees nog lange tijd bewaren. Uiteraard betekent dit wel dat u rekening moet houden met ontdooitijd.
De beste manier om vlees te ontdooien is in de koelkast. Zo kan het vlees rustig tot een tussentemperatuur komen. Deze manier kost echter wat tijd. Het is verstandig het vlees binnen 2-4 dagen te bereiden. Heeft u wat minder tijd om uw picanha vlees te laten ontdooien? Leg het vlees dan in een waterdichte verpakking in koud water. Het met deze manier zal 2-3 uren duren voordat uw vlees ontdooit is. Het is verstandig om het vlees direct hierna te bereiden.
Enorm lekker
Super zacht vlees, heel lekker. Een aanrader.
Kende het stuk nog niet maar het vet geeft een heel diepe lekkere smaak
Heerlijk mals voor op de BBQ
Lekker stuk vlees