Meer over picanha steak
Picanha, ook wel het staartstuk genoemd, is afkomstig uit het verlengde van de platte bil van het rund. Dit stuk bevindt zich in het bovenste deel, vlak voor de staart. Picanha steak is een overheerlijk, mals stuk vlees. Driehoekig van vorm met een lichte vetdooradering en een prachtige roze rode kleur.
Ook voor staartstuk geldt dat het vlees beter is wanneer het uit kwaliteits-rund gesneden is en de tijd heeft gekregen om te rijpen. Bij Zorg & Natuur wordt picanha gesneden uit onze Angus, Hooglander of Limousin rund. Deze rassen worden geroemd om de smaak van hun vlees. Beter kan het niet voor een malse picanha steak!
Waar komt het rundvlees vandaan?
Het picanha steak van Zorg & Natuur is afkomstig van de Black Angus, Schotse Hooglander of Limousin rund. Onze runderen leven in vrijheid in Nederlandse natuurgebieden en volledig grasgevoerd. Om een goede balans voor de toekomst te garanderen in de kuddes, wordt er van tijd tot tijd een rund geslacht. Wij vinden het erg belangrijk dat ieder stuk van de rund wordt gebruikt. Wij noemen dit een Kop tot Staart werkwijze. Benieuwd naar welke delen wij nog meer verkopen? Bekijk meer van onze Kop tot Staart producten.
Picanha steak bereiden
Wist u dat de picanha steak bezig is met een opmars? Steeds meer Nederlanders ontdekken dit smaakvolle stukje vlees. In Brazilië staat picanha al jaren met stip op nummer één als populairste stuk vlees. In de Braziliaanse keuken wordt het meestal bereid op de grill of barbecue. Hierbij onze tips:
Picanha in de pan en uit de oven
- Laat de steak op kamertemperatuur komen door het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast te halen.
- Verwarm uw oven voor op 90°C.
- Kerf met een mes een ruitpatroon in het vet van de picanha en bestrooi met peper en zout.
- Bak het vlees in een goed verwarmde braadpan. Eerst 2 minuten aan de vetkant, daarna 4 minuten aan de andere zijde.
- Plaats de steak met de vetkant naar boven in een ovenschaal.
- Houdt de temperatuur in de gaten met een vleesthermometer. Haal de picanha eruit wanneer deze een kerntemperatuur van 50-52°C heeft.
- Laat het vlees zo’n 5 minuten rusten in aluminiumfolie en snijd vervolgens het vlees tegen de draad in.
Bij een bereiding van picanha steak op de bbq raden wij aan het vlees tot een kerntemperatuur van maximaal 56°C te laten komen. Voor een extra smaak dimensie, kunt u een frisse rodewijnsaus toevoegen of een picanha met Chimichurri saus maken.
Diepgevroren geleverd
Bij Zorg & Natuur wordt vlees direct na het versnijden en verpakken ingevroren. Wij laten dit door een gecertificeerd bedrijf doen volgens strenge normen. Uw vleesbestelling wordt diepgevroren geleverd met een speciale foodservice. Zo kunt u het vlees nog lange tijd bewaren en blijft de kwaliteit van het vlees optimaal. Uiteraard betekent dit wel dat u rekening moet houden met ontdooitijd. Hiervoor hebben wij het volgende advies:
De beste manier om vlees te ontdooien is in de koelkast. Zo kan het vlees rustig tot een tussentemperatuur komen. Deze manier kost echter wat tijd. Het is verstandig het vlees binnen 2-4 dagen te bereiden. Heeft u wat minder tijd om uw picanha vlees te laten ontdooien? Leg het vlees dan in een waterdichte verpakking in koud water. Het met deze manier zal 2-3 uren duren voordat uw vlees ontdooit is. Het is verstandig om het vlees direct hierna te bereiden.
Gegrild op de bbq, fantastisch
Delicious and proper quality!
Mega lekker
Ook een prima stuk vlees. Echter de laatste keer is er meer vetrand dan vlees. Een vetrandje is niet erg, maar als 2/3 bijna vetrand is, blijft er maar weinig van 200 gram vlees over.
Mooi sappig stuk