Rookworst scharrelvarken, zonder nitriet
Deze sappige rookworst is op traditionele wijze gerookt in de rookkast. De worst is al gaar, je hoeft hem alleen even in heet (maar niet kokend) water op te warmen. Heerlijk bij stamppot, of in de (erwten)soep.
Zit er nitriet in de rookworst, en wat is nitriet?
Nitriet (sodium nitraat) is een ingrediënt dat de rookworst mooi roze kleurt en wordt door bijna alle fabrikanten gebruikt om commerciële redenen. Het is een veel besproken onderwerp en veel mensen willen dit e-nummer niet meer gebruiken. Gelukkig is onze rookworst nitrietvrij.
De lekkerste rookworst verdiend de beste (voor)bereiding
Met deze slimme tips voorkom je dat verse worst openbarst of dat de vulling er uit kruipt tijdens het bereiden.
- Let er allereerst op dat de worst niet te koud is, maar minimaal kamertemperatuur heeft voordat je gaat bakken of grillen.
- En de gouden regel is WELLEN.
Leg je verse worst zo’n vijftien minuten in water dat net gekookt heeft en waar het vuur onder uit is gezet.
Laat de worst goed uitlekken nadat je hem uit het water hebt gehaald. Hij is nu klaar om te bakken of grillen. - Op de barbecue grill je de worst rondom bruin, waarna je hem op een minder hete plaats laat garen. Deksel erop of afdekken met folie.
- In de pan verwarm je boter met wat olie en braad je hem rondom bruin. Vervolgens doe je een scheutje water erbij en laat je de worst met deksel op de pan nog een minuut of 7 garen.
Waar komt het varkensvlees vandaan?
Het scharrelvlees komt van een vijfsterren varkensboer die zijn dieren een zo natuurlijk mogelijk leven biedt. Dat houdt in dat de varkens zomer en winter buiten in de grond staan te wroeten, lekker in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen.
En dat er een binnenhok is met vers stro. De zeugen maken zelf nesten in het stro en wanneer de biggen worden geboren dan groeien ze op bij de moeder. Zoals het hoort. Deze scharrelvarkens krijgen genoeg vermaak en hoeven zich nooit te vervelen.
Hun grappige krulstaart kunnen ze daarom gewoon behouden. Ze hebben sowieso maar zelden kwaaltjes omdat ze dankzij veel speelruimte en buitenlucht een sterke natuurlijke weerstand opbouwen.
Wilt u meer weten over het scharrelvarkensvlees, klik hier. Wist u dat wij ook Runderrookworst in ons assortiment hebben?
Best rookworst we’ve had in NL !
Lekkere worst
Lekker bij de erwtensoep
nergens lekkerder
Heerlijk bij de stamppot. En vooral niet te zout.