Lang leve de lever!
Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer. Runderlever wint het aan voedingsstoffen in vergelijking met spiervlees. Voor ons reden genoeg om dit stukje populairder te maken in Nederland!
Het eten van lever past helemaal in ons ‘van Kop tot Staart eten’ concept. Met dit assortiment laten wij u graag kennismaken met een aantal vergeten delen van het rund die juist zo smaakvol kunnen zijn.
Grasgevoerde runderen
Onze biologische kuddes bestaan uit Black Angus, Schotse Hooglander en Limousin runderen. Zij grazen hun eigen voedsel bijeen en komen niet in aanraking met vaccins, antibiotica, commercieel voer of hormonen. Dat noemen we volledig grasgevoerd.
De runderen leven in sociale kuddes in Nederlandse natuurgebieden in verschillende samenstellingen tussen stieren, zoogkoeien en kalveren. Van tijd tot tijd ontkomen we er niet aan een rund te slachten. Zo kunnen we een gezonde balans in de kudde behouden voor de toekomst.
Orgaanvlees van grasgevoerd rund
Onze levers zijn afkomstig van de runderen uit onze eigen kuddes. Ze zijn grasgevoerd het hele jaar door en krijgen geen ongewenste stoffen binnen. De gebieden waarin ze grazen worden niet bemest en niet bespoten. Juist de natuurlijk, grasgevoerde runderen hebben een lever die meer voedingsstoffen en omega-3-vetzuren bevatten dan rundvlees van dieren die niet op zo’n natuurlijke wijze zijn opgegroeid.
Runderlever bereiden
Lever van rund kent heerlijke bereidingen. Zo kan lever bijvoorbeeld in de pan gebakken worden met ui en/of appel. Lekker laten sudderen. Het vlees is ook geschikt voor op de barbecue. Heerlijk om het stuk nog te omwikkelen met spek. De ultieme tip is het vlees altijd op rustig vuur en nooit te snel te bereiden. Zo voorkomt u dat het vlees droog of stug wordt.
Nog wat andere bereidingen voor lever;
- Verwerk ‘m in de jus door de lever in kleinere stukken te snijden, eventjes mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht. Hierdoor krijgt u een dikke, krachtige jus.
- Verwerk de lever in zelfgemaakte paté
- Gebruik het vlees voor een zelfgemaakte leverworst.
Runderlever smaak
Hoewel steeds meer mensen weten dat de runderlever heel erg gezond is, zijn er nog maar weinig mensen die de smaak van runderlever op prijs stellen. Wil je nu wel beginnen met het eten van runderlever, maar weet je niet zo goed hoe?
Wennen aan de smaak van orgaanvlees
Je kan wennen aan de smaak van orgaanvlees. Bouw het rustig op met een kleine hoeveelheid lever en bouw het daarna op naarmate je het vaker eet. Wil je nu liever een andere manier van wennen proberen? Neem dan zeker eens een kijkje bij ons Orgaan gehakt. Even kruiden met Mexicaanse kruiden bijvoorbeeld, in de pan en zo tussen een taco of met rijst en avocado.
Voedingswaarde lever
Lever is een echt superfood. Ben je nu benieuwd welke vitaminen en mineralen er precies in runderlever zitten. Op de website A Healthy Life staat een uitgebreide voedingswaardetabel, inclusief de aanbevolgen dagelijkse hoeveelheid van de voedingsstoffen die te vinden zijn in lever. Opvallend is dat varkenslever minder vitamine A bevat dan runderlever, maar wel weer veel meer vitamine B2. In vitamine B12 is runderlever toch echt de winnaar, met wel 3214,29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Een echte uitkomst voor mensen met een B12 tekort.
Bestaat er zoiets als te veel lever?
Je zou denken van niet, maar lever is zo rijk aan voedingsstoffen dat je ook weer niet iedere dag een grote portie lever moet eten. Wil je nu een keer lever maken als avondeten en eet je het daarna een weekje of 2 weken niet meer? Dat is helemaal goed. Maar iedere dag een grote hoeveelheid lever is niet aan te raden omdat je dan simpelweg té veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Bij de meeste vitaminen geen enkel probleem (die plas je wel weer uit), maar vitamine A kan bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken wanneer je hier te veel van binnenkrijgt. Hoeveel lever kun je per dag eten? Houd als richtlijn 5 gram lever per dag aan.
Grasgevoerd natuurvlees ontdooien
Heeft u een runderlever gekocht? Dan wordt deze diepgevroren bij u geleverd met diepvriestransport. Doorgaans al ons vlees wordt op deze manier geleverd. Zo kunnen we de celstructuur en smaak van ons pure vlees optimaal houden. Na ontvangst is het dus nodig om uw vlees te laten ontdooien alvorens bereiding. U kunt dit het beste doen door de verpakking op een bord in de koelkast neer te leggen. Zo krijgt het rustig de tijd en kunt u het na het ontdooien 2-4 dagen gekoeld bewaren. Uiteraard kunt u het vlees zodra het bij u binnenkomt in uw eigen vriezer plaatsen.
Tastes amazing and a really good one if you are more a “beginner” when it comes to eating organ meats
Uitstekende kwaliteit voor een scherpe prijs. Smaak is top
Super gezond en goede kwaliteit.
Topkwaliteit
HEERLIJK