Runderrookworst zonder nitriet
Deze heerlijke, ambachtelijke runderrookworst wordt gemaakt van fijn gemalen natuurvlees. De rookworst is koud gerookt op een mengsel van beuken- en eikenhoutsnippers, wat een bijzondere smaak geeft. Bovendien is deze runderrookworst nitrietvrij.
Wat betekent nitrietvrij?
Nitriet (sodium nitraat) is een ingrediënt dat de worst mooi roze kleurt en door bijna alle fabrikanten wordt gebruikt om commerciële redenen. Het is een veelbesproken onderwerp en steeds meer mensen willen dit e-nummer niet meer gebruiken.
Gelukkig is onze rookworst nietrietvrij. Wij gebruiken natuurlijke kruiden en zeezout. Nog meer trek gekregen in worstjes? Wij hebben een speciale pagina gemaakt met alle worstjes uit ons assortiment, bekijk ze allemaal hier.
Waar komt het rundvlees vandaan?
Het heerlijke vlees van Angus, Hooglander en Limousin runderen wordt wereldwijd geroemd vanwege de smaak. Het vlees van onze dieren is qua dooradering minder vet dan het vlees van met krachtvoer gemeste soortgenoten. Maar het is zeker zo lekker, dankzij het gevarieerde voedsel dat ze zelf bijeen grazen in de Nederlandse natuurgebieden. Bovendien heeft het vlees een lager cholesterolgehalte dan andere soorten rundvlees.
Wij houden de runderen niet voor vleesproductie. Juist om een gezonde balans voor de toekomst te behouden in de kuddes, slachten wij van tijd tot tijd een rund. Dit geeft ons heerlijk, puur natuurvlees waarvan we bij voorkeur “van Kop tot staart eten”.
Runderrookworst bereiden
Het bereiden van een runderrookworst vraagt wat meer tijd dan de kant-en-klare supermarkt worst, maar dan heeft u daarna ook een niet te vergelijken smaak. U kunt de runderrookworst op de volgende manier bereiden:
- Leg de worst in koud water en zet het op middelhoog vuur.
- Laat de worst 20-25 minuten wellen in het water. Zorg ervoor dat het water net niet kookt.
- Laat het water niet te veel borrelen, dan kan het velletje knappen en lopen juist die lekkere sappen eruit.
- Laat de rookworst even rusten onder wat aluminiumfolie. Zo kunnen vleessappen zich nog beter verspreiden, wat de smaak ten goede komt.
- Snijd de runderrookworst met een scherp mes en serveer deze bij bijvoorbeeld een stamppot of bij de borrel. Erg lekker met grove mosterd!
Rookworst ontdooien
Om de celstructuur en smaak van het vlees te behouden, wordt doorgaans al ons vlees diepgevroren geleverd. U kunt het zo thuis direct overheven in uw vriezer of laten ontdooien voor gebruik. Er zijn diverse manieren om vlees te ontdooien. We geven u graag wat tips:
De traditionele methode: de koelkast
- Leg het vlees verpakt en op een schaal in de koelkast.
- Plan ruim van tevoren wat u gaat eten, want deze manier van ontdooien kost tijd.
- Het is verstandig om het vlees binnen 2 tot 4 dagen na ontdooien te gebruiken.
De snelle methode: koud water
- Leg het vlees in een waterdichte verpakking in koud water.
- U versnelt het dooi-proces door ieder half uur het water te verversen.
- Een runderrookworst zal in circa 1 uur ontdooit zijn.
- Het is verstandig om het vlees direct na ontdooien te gebruiken.
De snelste (maar zeker niet de beste) methode: de magnetron
- Prik voorzichtig een paar gaatjes in de verpakking.
- Leg het vlees vervolgens op een bord in de magnetron.
- Gebruik de ontdooi-stand, rekening houdend met het gewicht van het stuk vlees.
- De magnetron zal de rookworst op bepaalde plaatsen al enigszins verwarmen. Gebruik het vlees daarom direct nadat het ontdooit is.
Laatst rookworst geprobeerd, vanaf nu zijn voor mij de standaard unox rookworsten vieze dingen geworden. Kortom zeer aan te bevelen!
Oh zo lekker!
Koud of warm, beide heerlijk
Dit is pas rookworst zonder smerig kip separator vlees bazen worst!
Mooi eerlijk product met een fijne rook smaak