Runderschenkel met been
Schenkel is zeer smaakvol stoofvlees met been en merg, gesneden uit het bovenste deel van de poot. De runderschenkel heeft een ovale vorm en een duidelijk zichtbaar bot. Dit bot zit boordevol fantastische smaakmakers zoals been, merg, zenen en vlees. Dat maakt schenkel bij uitstek geschikt om een krachtige bouillon van te trekken of te laten stoven tot een sappige stoofschotel.
Schenkel is werkvlees, het rund heeft er zijn leven lang op gelopen. Hierdoor heeft dit vlees een stevige structuur en veel bindweefsel. Runderschenkel heeft een paar uur nodig om lekker zacht te worden. De beloning is een heerlijke volle en intense smaak. Uiteraard zijn er ook andere manieren van schenkel met been bereiden. In Italië wordt runderschenkel bijvoorbeeld gebruikt in de Ossobuco. Terwijl Jamie Oliver er een geweldig Mexicaans recept met chili voor heeft geschreven. Dit geeft wel aan dat je alle kanten op kunt met runderschenkel.
De herkomst van deze runderschenkel
Bij Zorg & Natuur vertellen we u graag over de herkomst van ons vlees. Zo is deze runderschenkel afkomstig van het heerlijke vlees van onze Angus, Hooglander en Limousin runderen. Deze rassen zijn erg gewild voor vlees door hun bijzondere smaak.
Onze runderen grazen op Nederlandse bodem in diverse natuurgebieden. Onze Black Angus, ook wel bekend als de Aberdeen Angus, en de Schotse Hooglanders zijn zelfredzame rassen. Dankzij het kleine formaat van de kalfjes zijn er geen keizersnedes nodig, maar kunnen zij natuurlijk ter wereld komen. Bovendien is het voor deze rassen geen probleem om in wisselende weersomstandigheden en schaarste hun voedsel bij elkaar te zoeken. Dat moet ook wel, want ze leven het hele jaar door buiten. In natuurlijke sociale kuddes, zoals het hoort.
Het heerlijke vlees van onze dieren is qua dooradering minder vet dan het vlees van met krachtvoer gemeste soortgenoten. Maar het is zeker zo lekker, dankzij het gevarieerde voedsel dat ze zelf bijeen grazen. Bovendien heeft het vlees een lager cholesterolgehalte dan andere soorten rundvlees.
Schenkel bereiden
Bekijk hier een recept voor het maken van Mexicaanse chili geschreven door culinair journaliste Klaske Bakker voor Landleven Magazine. Zij heeft dit recept destijds speciaal ontwikkeld voor de schenkel uit ons natuurvleespakket. De botten van de schenkel geven het gerecht extra veel smaak. Hoe langer je deze chili laat stoven, hoe lekkerder hij wordt!
Wilt u de schenkel gebruiken voor een soep? Voeg dan de schenkel samen met de bouillonblokjes toe, zodra het water kookt in de soeppan. Hierna dient het vuur direct lager worden gezet zodat het water niet meer kookt. Vervolgens laat u de schenkel 3-4 uur trekken. Nadat de bouillon heeft getrokken, haalt u de schenkel uit de pan en kan deze in stukjes worden gesneden. U kunt het vlees weer toevoegen samen met de gewenste soepgroenten en alles nog 10 minuten zachtjes laten doorkoken. Dat wordt smullen!
Diepgevroren vlees ontdooien
De runderschenkel met been wordt diepgevroren bij onze klanten geleverd, net zoals de meeste vleesproducten uit ons assortiment. Hiermee kunnen wij de kwaliteit van dit smakelijke vlees waarborgen en onze klant de mogelijkheden bieden het vlees direct in eigen vriezer te bewaren.
Er zijn diverse methodes om schenkel met been te ontdooien. Wij adviseren een van de volgende methodes te gebruiken om de smaak van het vlees optimaal te houden:
- De traditionele methode: Het vlees tijdig uit de vriezer halen (bijvoorbeeld de avond van tevoren) en langzaam in de koelkast laten ontdooien. Tip: Leg het vlees verpakt op een schaal, want het kan voorkomen dat de verpakking lekt. Bereid het vlees binnen 2 tot 4 dagen na ontdooien.
- De snelle methode: Het vlees ontdooien door het in koud water te leggen. Tip: Leg het vlees in een waterdichte verpakking in koud water. U versnelt het dooiproces door ieder half uur het water te verversen. Het is verstandig om het vlees direct na ontdooien te bereiden.
Top stukken vlees om lang te garen. Mooie gelatinerijk, goede stukken ook (veel vlees) en ze smaken perfect. Ik gebruik ze ook om verse jus van te maken.
Super mals en smaakvol
Samen met de poulet en ossenstaard,heb ik een fantastiche boulion voor de soepgroente.
zo’n lekkere soep kun je hiervan maken
Zeer smaakvol