Rundertong; mild en mals
Het idee is misschien even wennen, maar voor wie graag experimenteert is dit een dankbaar stuk vlees.
Rundertong van onze Black Angus, Hooglander en Limousin runderen bestaat volledig uit spieren. Het is het beweeglijkste orgaan van de koe en door zijn hoge vetgehalte mals. En met deze dierlijke vetten is niets mis. Onze runderen zijn volledig grasgevoerd. Dit maakt de koeientong een bron van eiwitten en aminozuren, belangrijke bouwstoffen voor het lichaam.
In vele landen wordt de tong als een delicatesse gezien. Rundertong of kalfstong in madeirasaus met champignons en niertjes in mosterdsaus is het meest bekende recept van onze Belgische buren. Ook wordt tong gegeten in Roemenië, Rusland en diverse landen in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
Het eten van rundertong is een mooie stap naar het proberen van orgaanvlees. Orgaanvlees heeft een bijzondere, sterke smaak die je vaak moet leren eten. De tong heeft een milde smaak en is hierdoor een goed beginners stuk. Meer interesse in het van kop tot staart eten? Bekijk dan eens ons Vergeten Vleespakket. Zelf de enthousiaste, culinaire columnist Joël Broekaert zweert bij het gebruiken van het hele dier en hiermee van kop tot staart eten.
Grasgevoerd natuurvlees
Onze runderen groeien in alle rust op in sociale kuddes van verschillende samenstellingen. Ze grazen zelf hun diverse dieet bij elkaar in Nederlandse natuurgebieden. Met zoveel dieren, ontkomen we er niet aan om af en toe een dier te moeten slachten. Daarmee garanderen we ook voor de toekomst een gezonde balans in de kuddes. Wij laten het rundvlees na de slacht ten minste 3 weken rijpen waardoor het vlees extra mals wordt. Lees hier meer over de herkomst van ons vlees.
8 tips voor het bereiden van tong
Het bereiden van een tong is niet moeilijk, het neemt alleen wat wachttijd in beslag. Een tong wordt vrijwel altijd gekookt. U kunt de volgende tips gebruiken voor het bereiden van de rundertong:
- Leg de tong enkele uren in koud water met zout in de koelkast. Zo loopt al het bloed uit de tong. Doe dit bijvoorbeeld de nacht van tevoren.
- Spoel het vlees goed af en bestrooi het met zout.
- Leg de tong in water (net ondergedompeld) en voeg kruiden als zout, peper, knoflook en een bouillonblokje toe.
- Breng het op hoog vuur aan de kook en laat het daarna zo’n 3 uren pruttelen.
- De ossentong is klaar zodra het puntje zacht is en het vel loslaat.
- Haal het vel weg met een mes. Dit werkt het beste nu de tong nog warm is.
- Snij het vlees in plakken en serveer eventueel een saus erbij zoals madeirasaus, tomatensaus of mierikswortelsaus.
- De bouillon kan eventueel deels gebruikt worden voor de saus of maak er nog een heerlijke soep van, zoals aspergesoep.
Rundertong ontdooien
Vrijwel al ons grasgevoerde natuurvlees wordt diepgevroren geleverd, zo ook de rundertong. Hierdoor is het belangrijk rekening te houden met een ontdooitijd van het stuk. Voor het ontdooien van de tong adviseren wij deze op een ochtend (de dag voor het gewenste eetmoment) in de koelkast te leggen. Zo kunt u de rundertong in de avond in koud water met zout weer in de koelkast plaatsen. Zie hiervoor bovengenoemde tips voor de bereiding van tong.
Niet meer gegeten sinds mijn jeugd bij mijn oma. Ik was vooraf een beetje bang voor het resultaat en de textuur, maar uiteindelijk bleek dit heerlijk mals uit de slowcooker!
Prachtige tong
Geen commentaar,Rundertong was heerlijk
Prima vlees / levering perfect volgens afspraak #aanrader