Stooflap? Stoven maar!
Stoofvlees is bij veel mensen een echte favoriet en dat snappen wij wel. Het is toch heerlijk als stoofvlees lekker mals is en uit elkaar valt in de pan!? De stooflap is een soort stoofvlees die hier uitermate geschikt voor is.
Onze slager snijdt de stooflappen uit de voorzijde van de koe, uit de borst om precies te zijn. Een stooflap is vrij mager en stug vlees en heeft een stevige smaak. Dit komt doordat de spieren van een koe sterk zijn in de borst. Het toverwoord is stoven. En bij voorkeur zo lang mogelijk, want juist dan wordt het vlees heerlijk mals.
Bekijk ook eens onze andere stoofvlees soorten zoals sukadelappen, braadlappen en hacheevlees.
100% natuurvlees
Een stooflap van Zorg & Natuur bestaat volledig uit natuurvlees van 100% grasgevoerde runderen. We voegen helemaal niets meer toe aan dit kwalitatieve stuk vlees. Het vlees van onze dieren is qua dooradering minder vet dan het vlees van koeien die met krachtvoer gemest worden. Juist hierdoor heeft ons vlees een lager cholesterolgehalte en natuurlijke smaak.
Onze kuddes bestaan uit Angus, Hooglander en Limousin runderen welke in verschillende samenstellingen grazen in Nederlandse natuurgebieden. De Black Angus, ook wel bekend als de Aberdeen Angus, en de Schotse Hooglanders zijn een zelfredzaam ras. Ze zijn in staat om schaarste en wisselende weersomstandigheden moeiteloos het hoofd te bieden. Dat moet ook wel, want ze leven het hele jaar door gewoon buiten. In natuurlijke sociale kuddes, zoals het hoort.
Stooflap bereiden
Lees onze tips voor het bereiden van een heerlijk stoofpotje rundvlees:
- Haal stooflappen een uur voor bereiding uit de koelkast en uit de verpakking. Laat het vlees op een bord tot kamertemperatuur komen.
- Bestrooi het vlees aan beide zijden met peper en zout.
- Gebruik een koekenpan op hoog vuur voor het braden van de stooflappen. Voeg een klein scheutje olie en een klontje boter toe.
- Wacht tot de boter gesmolten is en schroei iedere stooflap rondom dicht tot deze een mooie bruine kleur heeft.
- Haal het vlees uit de pan en bak in een paar minuten een uitje glazig samen met eventueel wat groente als peen en bleekselderij.
- Doe het vlees terug in de pan en voeg vocht toe zoals water, bouillon, wijn of bier. Zorg ervoor dat het vlees net onder staat.
- Voeg laurierblad, kruidnagels, een flinke schep appelstroop en wat verkruimelde plakjes ontbijtkoek toe.
- Zet het vuur lager, doe een deksel op de pan en laat het minimaal twee uur sudderen.
Stooflappen bewaaradvies
Zorg & Natuur levert vlees diepgevroren en vacuüm verpakt met een speciale foodservice. U kunt rauw rundvlees 6-12 maanden in de diepvries bewaren met een minimale temperatuur van -18°. Het is aan te raden uw bestelling direct na ontvangst in de vriezer te leggen, mocht u het niet binnenkort willen bereiden. Vries ontdooit rundvlees niet opnieuw in.
In de koelkast kunt u rauw rundvlees zo’n 2 dagen bewaren bij een temperatuur van 4°C. Is het rundvlees bereid? Dan kan het ongeveer 3 dagen bewaard blijven in de koelkast.
Ik maak al jaren zelf stoofvlees, waarvan de laatste twee keer met deze stooflappen. Het stoofvlees was smaakvol en malser dan ooit. Het vlees viel heerlijk uit elkaar na een paar uur in de slowcooker.
Zeer mals en goede smaak
Heerlijk stooflapje gegeten uit de crockpot
Braad mooi uit; ook lekker om rendang van te maken!
Heerlijk mals lapje en lekkere jus ervan.