Tartaar, ik lust je rauw!
Tartaar wordt gemaakt van fijngehakte biefstuk. Het is mager vlees uit het bovenbil, de muis of de platte bil van het rund. Tartaar wordt vaak rauw gegeten of kort gebakken. Binnen 4 minuten baktijd blijft het vlees rood en sappig. Steak tartare is een echte klassieker. Je vindt het in veel restaurants met een Franse keuken standaard terug op de kaart. Het vlees wordt dan veelal gemengd met ingrediënten zoals ei, kappertjes, ui, peper en zout en eventueel met sauzen als mayonaise, ketchup en worcestersaus.
Tartaar van 100% grasgevoerd natuurvlees
Onze Black Angus, ook wel bekend als de Aberdeen Angus, en de Schotse Hooglanders zijn een zelfredzaam ras. De kuddes grazen in Nederlandse natuurgebieden in verschillende samenstellingen. Er zijn kuddes van zoogkoeien en kalfjes, geleid door een dominante stier. Ook zijn er, net als in het wild, kuddes die alleen uit stieren bestaan. Met zoveel dieren in je bezit ontkom je er niet aan om af en toe een dier te moeten slachten. Daarmee garanderen we ook voor de toekomst een gezonde balans in de kuddes.
Onze runderen zijn volledig grasgevoerd en het vlees bevat geen toevoegingen zoals kleurzout en e-nummers. Wij laten het vlees na de slacht ten minste 3 weken rijpen waardoor het vlees extra mals wordt. daarna verpakken wij het vlees vacuüm en vriezen het daarna direct voor u in. Zo blijft de celstructuur van het vlees intact, en dat voorkomt dat vlees taai wordt.
Steak tartaar maken
Steak tartaar is super makkelijk om te maken. Volg het onderstaande recept voor een lekkere, rauwe en ietwat pittige steak tartare.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 tartaartjes van grasgevoerd natuurrund (400 gram)
- 4 eieren
- 2 fijngehakte sjalotten
- 70 gr fijngehakte kappertjes
- 2 el mosterd
- 2 el fijngehakte platte peterselie
- 1 el fijngehakte bieslook
- 70 gr fijngehakte zure augurkjes
- 2 el mayonaise (liefst een zurige franse mayonaise en geen zoetige)
- Scheutje worcestersaus
- Paar druppels tabasco
- Zeezout & peper uit de molen naar smaak (ongeveer 2 tl zout en 3 tl peper)
- Bakje waterkers
- 8 dunne sneetjes witbrood
Bereiding
- Haal het vlees direct uit de koelkast wanneer u met de bereiding begint. Zo is de kou er af wanneer u het opdient en heeft het vlees veel meer smaak.
- Snijd de sjalotten, augurken en kappertjes in kleine stukjes en hak de bieslook en peterselie fijn.
- Voeg daarbij de mosterd, mayonaise, tabasco en worcestersaus en roer alles met versgemalen peper en zeezout naar smaak goed door.
- Verhit ondertussen een pan met water en kook de eieren zacht (in vijf a zes minuten). Laat ze even schrikken zodat u ze makkelijk kunt pellen.
- Meng nu in een grote kom de rundertartaar met alle smaakmakers. Roer het mengsel goed door.
- Maak vier gelijke ballen van de aangemaakte steak tartaar en druk ze in een nonchalante tartaarvorm een beetje plat op de borden. Maak een kuiltje in het midden en plaats daar de gepelde eitjes in.
- Leg een plukje gewassen waterkers naast de tartaar en rooster de sneetjes brood.
- Snijd de eitjes een beetje open zodat het zachte eigeel zichtbaar wordt. Direct serveren.
Kleur is anders dan van tartaatjes uit de supermarkt omdat hier geen toevoegingen in zitten om het mooi eruit te laten zien. Smaakt veel beter! En vooral de wetenschap dat de dieren een goed leven gehad hebben, doet het beter smaken!
Zoooo lekker dit!
Fantastisch lekker, zowel naturel als ook met het steak tartaarrecept op de website
Heerlijke tartaartjes! Andere kleur, structuur en smaak dan uit de supermarkt.
Wat is er lekkerder dan 100% natuurvlees. Wat een heerlijke tartaar.