Stierenballen; de enige echten!
Stierenballen zijn de testikels van een rund, ook wel bekend als stierenkloten, rundertestikels, rundereieren of in een bepaalde culinaire bereiding als prairie oesters of Rocky Mountain oysters. Het vlees is mager en erg smaakvol. Volgens sommigen overtreft het zelfs de smaak van biefstuk. Waarschuwing: Stierenballen zijn rijk aan testosteron en kunnen lustopwekkend zijn. Aan u om te beoordelen of dit voor- of nadelig is 😉
Wij pleiten graag voor ‘van Kop tot Staart’ eten. Daar passen de stierenballen natuurlijk perfect bij. Naast stierenballen zijn er meerdere (minder courante) delen van een rund die vaak vergeten worden. Maak hier kennis met een aantal ‘vergeten delen’ van het rund waarvan het zonde is ze niet te eten.
Rundertestikels van 100% natuurvlees
De stierenballen in ons assortiment worden niet verkregen na het castreren van een stier, maar na de slachting. Wij laten de dieren namelijk zoveel mogelijk leven zoals dit in het wild ook zou zijn. Onze runderen hebben hierom een mooi vrij leven gehad in Nederlandse natuurgebieden. Hier dragen zij bij aan het onderhouden van de terreinen en kunnen ze in alle vrijheid genieten.
Wij hebben kuddes van Angus, Limousin en Schotse Hooglander runderen. De kuddes bestaan uit diverse samenstellingen. Zo zijn er kuddes van zoogkoeien en kalveren, geleid door een dominante stier. Ook zijn er kuddes van alleen stieren, net zoals in het wild. Onze kuddes komen niet in aanraking met antibiotica, hormonen en commercieel voer. Hierdoor is ons rundvlees met recht 100% natuurvlees te noemen.
Van tijd tot tijd slachten wij een dier. Zo kunnen we een gezonde balans in de kudde behouden voor de toekomst. Wij gaan zorgvuldig om met de delen die het beestje ons geeft en zijn dan ook helemaal fan om ‘Van kop tot staart’ te eten. Wij laten het vlees minimaal drie weken rijpen. Zo ontstaat er extra veel smaak en malsheid in de delen.
Gerecht met stierenballen
Er zijn vele recepten te vinden voor het bereiden van stierenballen. Zo kunnen de testikels gekookt, gebakken en gefrituurd worden. Ook kunt u ze tevoren nog marineren.
Rocky Mountain oysters
In meerdere delen van Amerika maken stierenballen regelmatig deel uit van het dieet. Hier is het gebruikelijk om de stierenballen eerst te wassen onder stromend kraanwater en een paar minuten in kokend water neer te leggen. Vervolgens kunnen de testikels van hun velletje ontdaan worden (pellen) en in plakjes gesneden worden. De volgende stap is de plakjes rundertestikel door bloem te halen en tot slot te bakken in een hete koekenpan met olijfolie. Als beide kanten krokant zijn gebakken wordt er nog wat zout overheen gestrooid en it’s done!
Tip: Bekijk eens het kookboek van Erovic ‘Cooking with Balls’. Zoals u al kunt raden staat dit boek vol met recepten waarbij stierenballen worden gebruikt.
Stierenballen kopen
Er zullen niet veel plekken zijn waar u rundertestikels en ander ‘vergeten vlees’ kunt kopen. Zorg & Natuur biedt u graag de mogelijkheid ook de minder courante delen van dieren te kopen en proeven. Een smaakvolle beleving gegarandeerd!
Houdt u er rekening mee dat onze vleesproducten diepgevroren bij u worden geleverd. Wij laten het vlees na rijping, versnijding en verpakking namelijk direct invriezen. Allemaal door professionals. Ontdooien kan het beste in de koelkast. Met wat minder tijd omhanden kunt u het ook in koud water leggen (in een waterdichte zak) of ontdooien in de magnetron. Deze laatste methodes raden wij af wanneer u het vlees wilt marineren. Het koude water en de magnetron hebben namelijk invloed op de bederfelijkheid en vragen om een directe bereiding na ontdooiing.
Gezond en lekker
Niet lekker, wel gezond 😉
Surprisingly good taste! Similar to chicken.
Top. Mooie kwaliteit
wat een verrassing, die klootjes, niet zo veel werk, mooi alternatief voor kalfszwezeriken