Varkenslever, gezond, ontzettend lekker en veelzijdig
Varkenslever is niet alleen gezond. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Er is voor alle smaken wel een leuk recept te vinden. U moet het gewoon een keer proberen!
Bereidingstip
Gouden stelregel bij het klaarmaken van varkenslever is: nooit te snel of op een te hoog vuur bakken, dan wordt lever taai en droog.
- Een gezond levertje van een varken die buiten heeft kunnen lopen en verantwoord voer heeft gegeten, bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer.
Lever is daarmee een belangrijke aanvulling binnen een gebalanceerde voeding. Vitamine A is goed voor je gezichtsvermogen, een gezonde celdeling en je vruchtbaarheid. Terwijl de familie van vitamines B een zegen zijn voor je hersenfunctie, concentratievermogen, humeur, immuunsysteem, spijsvertering en energielevel. Voor je skelet heb je vitamine D nodig, het bevordert de calciumopname in je botten. Ook je afweersysteem, ogen en organen zijn gebaat bij vitamine D. Koper en ijzer heb je juist weer nodig voor je schildklierfunctie. - Lever en levertraan zijn de een van de weinige bronnen waarin deze vitaminen in ruime hoeveelheden voorkomen. Je hoeft weinig van te eten om voldoende binnen te krijgen.
- Degenen die redelijk bekend zijn met het functioneren van de lever zullen nu vragen: Maar een lever ontgift het lichaam, eet je dan niet de gifstoffen juist op? Het klopt inderdaad dat de lever ontgift, maar een gezonde lever houdt geen gifstoffen vast. En gezonde dieren hebben gezonde levers. Zoals ik eerder al zei, als een dier veel heeft kunnen bewegen, liefst buiten, en gezonde voeding heeft gekregen en niet volgespoten is met antibiotica, heb je een gezond dier en dus een gezonde lever. Biologisch is dus het beste. En omdat je met twee porties kippenlever per week al een heel aardig eind opschiet, valt dat dus qua kosten best mee.
Zelf jus of leverpaté maken?
Het is heel makkelijk met deze tips
Helaas houdt niet iedereen van lever. Het is ook een ‘acquired taste’. U kunt lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht. Hierdoor krijgt u een dikke, krachtige jus. Met gebakken ui en een stukje vlees erbij is dat zeer smakelijk! Anders is het erg lekker om lever met wat ui en een appeltje langzaam te laten sudderen. Gouden stelregel bij het klaarmaken van kippenlevertjes is: nooit te snel of op een te hoog vuur bakken, dan wordt lever taai en droog.
U kunt ook zelf prima leverpaté maken. Vaak is dit gezonder en voedzamer dan de paté die je in de winkel koopt. Dit is een combinatie van gekookte, gepureerde lever met een verhouding van 2 op 1 lever op boter. Dus 500 gram lever op 250 gram boter. Samen pureren, kruiden en zout naar smaak toevoegen en op laten stijven in de koelkast
Heeft u de smaak te pakken? Probeer ook onze runderlever of lamslever.
Het Veluws landvarken
Maak kennis met het Veluws landvarken. De varkens van onze varkensvlees leverancier hebben een zo natuurlijk mogelijk leven gehad. Dat houdt in dat de varkens onbeperkt de mogelijkheid hebben om buiten in de grond te wroeten, in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen. Uiteraard is altijd een binnenhok met vers stro.
Wanneer een zeug moet bevallen staat er een ruime kraamstal tot haar beschikking. Daar maakt ze zelf een nest in het stro, waar ze haar jongen zoogt. De kleine biggen kunnen er naar hartelust spelen, om na het drinken weer dicht tegen moeders aan in slaap te vallen.
Dankzij een overvloed aan vermaak hoeven deze scharrelvarkens zich nooit te vervelen. Hun grappige krulstaart kunnen ze daarom gewoon behouden. Ze hebben sowieso maar zelden kwaaltjes omdat ze dankzij veel speelruimte en buitenlucht een sterke, natuurlijke weerstand opbouwen.
Een eerlijk en gezond varkensvlees
Wij weten zeker dat we met het scharrelvlees van het Veluws Landvarken een eerlijk en gezond stuk varkensvlees kunnen aanbieden. Ook de smaak en malsheid van het vlees is uitzonderlijk goed. Dit komt mede door het intramusculair vet dat zo typerend is voor het Veluws landvarken. Dat de dieren altijd volop in beweging zijn en geen stress ervaren draagt daar natuurlijk ook voor een belangrijk deel aan bij. Benieuwd welke stukken wij nog meer verkopen? Bekijk hier alle scharrelvarken producten.
Heel goed dat vlees
Goed
Lekker romig en heerlijk van smaak
Prima vlees,je proeft het verschil met de supermarkt.