Vleesribbetjes: spareribs
Bent U net als wij al lange tijd op zoek naar dikke ribbetjes met veel vlees om te braden, voor een stoofschotel of in de erwtensoep? Zoek niet langer, want wij hebben het in huis!
Dat de ene sparerib de andere niet is merk je direct bij deze goed bevleesde spareribs. Ze heten niet voor niets vleesribben of in de volksmond knarretjes. Ze zijn niet alleen heerlijk in de braadpan maar ook zeer geschikt voor in de erwtensoep.

Waar komt de naam vleesribbetjes vandaan?
Deze spareribs wordt gesneden van het gedeelte tegen de lende, vlakbij de ruggengraat. Omdat deze spareribs zo klein, en lekker handzaam en mals zijn worden ze ook wel baby-ribs of vleesribben genoemd. Ondanks dat ze klein zijn hebben ze wel een flink stuk bot, met daaraan een dikke laag vlees. Dit zijn de echte ouderwetse knarretjes die bijna niet meer te krijgen zijn. Bij Zorg Natuur zijn we er dol op en deze zijn vanaf nu opgenomen in ons assortiment vergeten vlees.
Recept vleesribbetjes of knarretjes braden met een krokant korstje!
Hoe krijg je de vleesribbetjes sappig van binnen en krokant van buiten?
- Haal de ribbetjes op tijd uit de koeling totdat ze op kamertemperatuur zijn.
- Verhit een koekenpan met zonnebloemolie en een klontje boter.
- Schroei de ribbetjes aan beide kanten dicht in de pan zodat ze een mooie goudbruine kleur en korstje krijgen
- Smeer ze nog een keer in met boter en voeg kruiden naar smaak toe. Of gebruik een marinade* van bijvoorbeeld ketjap of chilisaus met wat honing. * Je kunt de marinade ook een nachtje in de koelkast in de ribbetjes in laten trekken voor een extra pittige smaak.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Zet de ribbetjes in de oven voor ongeveer 70-80 minuten op 180 C en draai ze halverwege een keer om.
- Houdt u ook zo van een extra krokant laagje? Haal ze 10 minuten voordat de tijd om is uit de oven en bestrooi ze met broodkruim of muesli. Stop ze er daarna natuurlijk er weer snel in zodat de kruim met het vet versmelt, dat zorgt voor een extra knapperig ribbetje!
Meer over de herkomst
In tegenstelling tot onze runderen zijn varkens totaal ongeschikt als zelfredzame natuurbeheerders. Ze hebben veel zorg nodig en moeten eigenlijk continue bijgevoerd worden. Dat past niet binnen ons begrazingsbedrijf en wij hebben dan ook geen varkens uitgezet in de gebieden die wij beheren. Wij werken hierom samen met een vijfsterren varkensboer die zijn Veluwse landvarkens bovendien een zo natuurlijk mogelijk leven biedt.
Maar wat houdt dat ‘zo natuurlijk mogelijk leven’ dan in? De varkens hebben onbeperkt de mogelijkheid om buiten in de grond te wroeten, in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen. En er is altijd een binnenhok met vers stro.
Eerlijk en gezond scharrelvarkensvlees
Wij weten zeker dat we met het Scharrelvlees van het Veluws Landvarken een eerlijk en gezond scharrelvarkensvlees kunnen aanbieden. Ook de smaak en malsheid van het vlees is uitzonderlijk goed, mede dankzij intramusculair vet dat zo typerend is voor het Veluws landvarken. Dat de dieren altijd volop in beweging zijn en geen stress ervaren draagt daar natuurlijk ook voor een belangrijk deel aan bij.
waren een succes
Gaat er bij ons altijd in zo’n mals ribbetjes. Je moet hem wel echt de tijd gunnen, minstens 2 uur, maar dan heb je ook echt een lekker stukje vlees!
Aanrader!
Als je deze hebt gegeten, wil je geen kleine ribbetjes meer, wij hebben ze eerst voorgekookt daarna gemarineerd en op de bbq. Een aanrader.
the best ribs I have tried here in NL