Maak kennis met Wagyu ribeye
De Wagyu ribeye is buitengewoon mals vlees, met een volle smaak dankzij een karakteristieke vetmarmering. Het vlees dankt zijn naam aan de kern van vet, het oog, dat dit stuk vlees mals houdt bij het bereiden ervan op hoge temperatuur in de pan of op de barbecue.
De ribeye wordt gesneden uit de laatste 6 ribben van een rund. Dit deel noemen ze ook wel de fijne rib en zit aan de voorkant van de rug na de hals en dikke rib. Het is een steak zonder bot.
Wagyu, een naam die de harten van vleesliefhebbers over de hele wereld sneller doet kloppen, is synoniem geworden met de hoogste kwaliteit rundvlees. De term ‘Wagyu’ verwijst naar een specifiek ras van runderen oorspronkelijk uit Japan, dat bekend staat om zijn buitengewoon malse vlees en karakteristieke marmering. Dit marmeringseffect wordt gecreëerd door de fijne vetaders die door het spierweefsel van het vlees lopen, wat resulteert in een unieke smaakervaring die je nergens anders vindt. Bekijk alle Wagyu producten.
Wat is het verschil met grasgevoerd ribeye?
De Wagyu runderen van onze leverancier, Wagyu-boerderij, krijgen een uniek dieet. Ze worden met olijvenschroot gevoerd. Dit zorgt voor unieke eigenschappen van het vlees. Lees meer over de verschillen met vlees van grasgevoerde runderen:
- Marmering: Oliezuur is het actieve ingrediënt uit de olijven. Het oliezuur trekt in het vet en zorgt voor de marmering van het vlees. Wagyu-vlees heeft hierdoor een overvloed aan intramusculair vet, terwijl grasgevoerd rundvlees doorgaans minder vet bevat.
- Smaak en Textuur: Door het hoge vetgehalte is Wagyu-vlees ongekend mals en heeft het een unieke boterachtige smaak met een subtiele zoetheid. Grasgevoerd rundvlees heeft daarentegen een meer uitgesproken rundvleessmaak en een stevigere textuur.
- Prijs: Vanwege de zeldzaamheid en de zorg die nodig is bij de productie, is Wagyu-vlees over het algemeen duurder dan grasgevoerd rundvlees.
- Bereiding: Wagyu-vlees vereist doorgaans minder kooktijd dan grasgevoerd rundvlees. Het hoge vetgehalte verlaagt namelijk het smeltpunt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bereiden.
Wagyu ribeye biedt een culinaire ervaring als geen ander. Het is een eerbetoon aan de eeuwenoude Japanse traditie van vakmanschap en toewijding aan het creëren van de perfecte steak. Als je op zoek bent naar een smaakvolle en luxueuze traktatie, is Wagyu ribeye de ultieme keuze voor fijnproevers die streven naar perfectie op hun bord.
Wagyu ribeye bereiden
Het bereiden van Wagyu ribeye is niet moeilijk, maar er zijn een paar aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om de kooktemperatuur hoog te houden. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen, waardoor de biefstuk zal stoven en hard worden. Even belangrijk is om het vlees NIET constant te draaien. Hierdoor wordt het namelijk onmogelijk de timing te berekenen. Één keer is genoeg. Ook belangrijk: druk niet op een biefstuk, omdat dit heerlijk vocht uitdrukt.
Bakken en rusten
Een betrouwbare traditionele test voor het bereiden van een medium rare steak – doorgekookt maar met een mooi roze binnenkant – is om goed te kijken of de eerste druppeltjes bloed op het bovenoppervlak verschijnen. Draai de biefstuk onmiddellijk om en kook tot hetzelfde weer gebeurt; verwijder op een warme maar niet hete plaat en laat drie tot vijf minuten rusten voor het serveren.
Rusttijd is net zo belangrijk als kooktijd, omdat hierdoor de sappen die door de hoge kook warmte naar de oppervlakte worden gebracht, terug kunnen zinken in het vlees, dat ook ontspant en malser wordt.
Wagyu ribeye op de barbecue
Dit stuk vlees is ook erg geliefd voor op de barbecue. Door het vetrandje dat door het vlees heen loopt, is de ribeye namelijk uitermate geschikt voor de barbecue of grill. Het vet smelt bij de hoge temperaturen wat zorgt voor extra smaak en voorkomt dat het vlees uitdroogt.
Geniet met mate: Omdat Wagyu-vlees zo rijk en bevredigend is, hoef je er niet veel van te eten om van de smaak te genieten. Een kleine portie is vaak voldoende voor een culinaire traktatie.
Vlees ontdooien voor gebruik
Om u de mogelijkheid te geven uw vleesbestelling in de vriezer te bewaren, worden onze vleesproducten diepgevroren geleverd. Voordat u het vlees kunt bereiden, zal dit dus ontdooit moeten worden. Dit kunt u het beste doen door het stuk tijdig in de koelkast neer te leggen. Bijvoorbeeld de avond of ochtend vóór de desbetreffende avond. Heeft u wat minder tijd? Leg uw vlees dan in een waterdichte zak in koud water. Dit neemt ongeveer 2 uren ontdooi-tijd in beslag.
> Neem ook eens een kijkje op Facebook voor actueel nieuws en meer leuke plaatjes.
Beste ribeye die wij ooit hebben gegeten!
De lekkerste ribeye die ik ooit heb gegeten jamjam, aanrader!