Wagyu riblap uit Nederland
Dol op riblappen of juist nog nooit geprobeerd? Deze Wagyu riblap is het proeven waard! Wagyu vlees is namelijk ongekend lekker. Het heeft een totaal andere structuur en smaak dan onze grasgevoerde runderen. Hieronder meer uitleg over het verschil. Maar wat niet anders is, is de herkomst. Ons Wagyu rundvlees is 100% raszuiver vlees en afkomstig uit Nederland.
Van begin juni tot eind oktober lopen de dieren in het weidegebied van Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. De andere maanden hebben ze alle ruimte in een grote potstal. Een potstal heeft een zachte en warme ondergrond voor de dieren. De potstal is open zodat de wind doorheen waait en de runderen het gevoel hebben buiten te zijn.
Wat is het verschil met grasgevoerd riblap?
De Wagyu runderen van onze partner, Wagyu-boerderij, krijgen een uniek dieet; ze worden met olijvenschroot gevoerd. Dit zorgt voor unieke eigenschappen van het vlees. Lees meer over de verschillen met vlees van grasgevoerde runderen:
- Marmering: Oliezuur is het actieve ingrediënt uit de olijven. Het oliezuur trekt in het vet en zorgt voor de marmering van het vlees. Wagyu-vlees heeft hierdoor een overvloed aan intramusculair vet, terwijl grasgevoerd rundvlees doorgaans minder vet bevat.
- Smaak en Textuur: Door het hoge vetgehalte is Wagyu-vlees ongekend mals en heeft het een unieke boterachtige smaak met een subtiele zoetheid. Grasgevoerd rundvlees heeft daarentegen een meer uitgesproken rundvleessmaak en een stevigere textuur.
- Prijs: Vanwege de zeldzaamheid en de zorg die nodig is bij de productie, is Wagyu-vlees over het algemeen duurder dan grasgevoerd rundvlees.
- Bereiding: Wagyu-vlees vereist doorgaans minder kooktijd dan grasgevoerd rundvlees. Het hoge vetgehalte verlaagt namelijk het smeltpunt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bereiden.
Recept: Boeuf Bourguignon van Wagyu riblappen
Riblappen van het Wagyu rund hebben een wat grovere structuur dan bijvoorbeeld een Wagyu biefstuk, welke je kort bakt. Hierom zijn riblappen heerlijk als stoofvlees. Met onderstaand recept kun je eeen heerlijke Boeuf Bourguignon maken met de Wagyu riblap in de hoofdrol.
Ingrediënten voor de marinade
- 1kg Wagyu riblappen
- 2 uien
- 4 grote wortelen
- 4 boterraapjes
- 2-4 st. van elk: kruidnagels, jeneverbessen, knoflookteentjes
- 1 fles rode wijn (bijv. Bordeaux wijn)
- Peper en zeezout
- 1 bouquet garni
Ingrediënten voor het stoofpotje
- 200gr buikspek
- 1kg bospaddenstoelen
- 200gr zilveruitjes
- Klontje roomboter
- 3 eetlepels bloem
- 1 tl van elk: tijm, laurier, marjolein
- Peper en zeezout
- 1/2 bosje peterselie
Bereidingswijze
1. Snijd de groenten voor de marinade in gelijke stukken en leg deze in een ruime schaal, samen met het Wagyu riblappen en de kruiden.
2. Overgiet met de wijn en laat 24 uren marineren.
3. Verwarm de oven voor op 160°C.
4. Kook het spek 10 minuten in water om zachter te maken en snij daarna het spek in reepjes van ongeveer 1cm.
5. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd ze in 4 parten.
6. Pak vervolgens een oven-bestendige stoofpot: laat de roomboter smelten op het vuur en bak de spekreepjes aan.
6. Ook pakt u de schaal met het gemarineerde vlees. Zeef de marinade en hou de gemarineerde groente gescheiden en bewaar het vocht.
7. Dep het Wagyu stoofvlees wat af met bijv. keukenpapier en bak het kort aan.
8. Laat de paddenstoelen en gemarineerde groente meebakken.
9. Bestrooi alles met de bloem en roer goed om. Vervolgens giet u de marinade in de stoofpot totdat alles net onder staat en breng aan de kook.
10. Wanneer er te weinig marinade is, kunt u wat runderfond toevoegen tot het wel genoeg is.
11. Voeg de spekreepjes, zilveruitjes en groene kruiden toe. Kruid rijkelijk af met peper en zeezout.
12. Plaats de stoofpot met deksel in de oven voor zo’n 2,5 uur. Belangrijk is dat het vlees uiteengevallen raakt en de saus er mooi omheen zit.
13. Serveer de Boeuf Bourguignon met verse patat en bestrooi eventueel nog met peterselie. Lekker eten!
Wagyu riblap bestellen
Wagyu riblappen en andere smaakvolle Wagyu producten kunt u bestellen en thuis laten bezorgen door een speciale food-service. Omdat de producten diepgevroren worden geleverd, kunt u ze gemakkelijk thuis ook weer in de vriezer doen. Wilt u de Wagyu riblappen bereiden? Houdt dan rekening met een ontdooitijd. De beste manier om vlees te ontdooien is in de koelkast, waar het vlees nog 2-4 dagen goed blijft.
1 beoordeling voor Wagyu riblap