Wagyu tournedos, de haasbiefstuk
Wagyu tournedos is een mooie steak uit de haas van het Wagyu rund. Dit luxe stuk vlees wordt ook wel haasbiefstuk genoemd en is een ontzettend malse biefstuk.
Uit welk deel van de rund komt tournedos?
De tournedos wordt met zorg gesneden uit de lende van het rund. De lende bevindt zich in de rug. Dit deel wordt de ossenhaas genoemd en bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop (chateaubriand) is het meest luxe stuk, gevolgd door het middenstuk (tournedos) en de punt (filet mignon). De punt wordt veelal gebruikt voor ossenhaaspuntjes (biefstukpuntjes).
Wat is het verschil met grasgevoerd tournedos?
De Wagyu runderen van onze leverancier, Wagyu-boerderij, krijgen een uniek dieet. Ze worden met olijvenschroot gevoerd. Dit zorgt voor unieke eigenschappen van het vlees. Lees meer over de verschillen met vlees van grasgevoerde runderen:
- Marmering: Oliezuur is het actieve ingrediënt uit de olijven. Het oliezuur trekt in het vet en zorgt voor de marmering van het vlees. Wagyu-vlees heeft hierdoor een overvloed aan intramusculair vet, terwijl grasgevoerd rundvlees doorgaans minder vet bevat.
- Smaak en Textuur: Door het hoge vetgehalte is Wagyu-vlees ongekend mals en heeft het een unieke boterachtige smaak met een subtiele zoetheid. Grasgevoerd rundvlees heeft daarentegen een meer uitgesproken rundvleessmaak en een stevigere textuur.
- Prijs: Vanwege de zeldzaamheid en de zorg die nodig is bij de productie, is Wagyu-vlees over het algemeen duurder dan grasgevoerd rundvlees.
- Bereiding: Wagyu-vlees vereist doorgaans minder kooktijd dan grasgevoerd rundvlees. Het hoge vetgehalte verlaagt namelijk het smeltpunt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bereiden.
Wagyu tournedos biedt een culinaire ervaring als geen ander. Het is een eerbetoon aan de eeuwenoude Japanse traditie van vakmanschap en toewijding aan het creëren van de perfecte steak. Als je op zoek bent naar een smaakvolle en luxueuze traktatie, is Wagyu tournedos de ultieme keuze voor fijnproevers die streven naar perfectie op hun bord.
Wagyu Tournedos bereiden? 8 tips!
Er zijn diverse manieren om de tournedos tot een culinair hoogstandje om te toveren. Van recepten voor de barbecue tot in de vertrouwde koekenpan. Hieronder kunt u een aantal van onze tips voor de bereiding vinden:
- Neem de Wagyu tournedos 30 minuten voor gebruik uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.
- Verwarm uw borden voor.
- Dep het vlees droog met keukenpapier.
- Boter of vet is niet echt nodig, dit bevat Wagyu vlees van nature. Je kunt ook een stukje Wagyu vet alvast in de pan laten smelten als vervanger.
- Hou de volgende richtlijnen aan: rood: 1,5 minuut per kant, rosé: 2-3 minuten per kant of doorbakken: 4 minuten per kant.
- Wikkel de steak in aluminiumfolie en laat deze nog zo’n 10 minuten rusten.
- Bestrooi het vlees met versgemalen peper en zout en snij het in dunne plakken met een scherp mes.
- Serveer bijvoorbeeld aardappeltjes en groenten.
Vlees ontdooien
Uw vlees en vleespakketten worden diepgevroren thuisbezorgd. Wilt u het vlees gebruiken? De beste manier is het vlees te laten ontdooien in de koelkast. Wij adviseren het vlees er ‘s morgens uit te halen wanneer u het ‘s avonds wilt gebruiken. Deze manier kost namelijk tijd. Een snellere methode van ontdooien is het vlees in een waterdichte verpakking in koud water te leggen. Een tournedos zal dan 1-2 uur nodig hebben om te ontdooien. U kunt dit proces versnellen door ieder half uur het water te verversen.
Heeft u vragen over een product? Neem dan gerust even contact met ons op. Dat kan via deze contactgegevens of via Facebook of Instagram.
Zo heerlijk en zo smaakvol