Wild zwijn kotelet
Het zachte vlees van een Everzwijn heeft een bijzonder fijne wildsmaak. Het lichtroze zwijnenvlees is bovendien duidelijk minder vet dan varkensvlees en zeker zo veelzijdig in de bereiding.
Waar komt het wild zwijn vandaan?
Een van de succesvollere bewoners van de Veluwe is het wilde familielid van ons ‘gewone varken’. De populatie van het Wild zwijn of Everzwijn groeit ieder jaar weer flink. En het opportunistische wild zwijn eet echt alles wat voor zijn neus komt.
Dat veelzijdige dieet beperkt zich niet alleen tot plantaardige zaken zoals eikels, beukennoten, wortels van planten, vruchten of paddestoelen. Nee, een regenworm, kikker of zelfs een slang is zijn leven niet zeker in de buurt van een zwijn.
Zijn (vr)eetgedrag geeft het zachte vlees van een Everzwijn wel een bijzonder fijne wildsmaak. Het lichtroze zwijnenvlees is bovendien duidelijk minder vet dan varkensvlees en zeker zo veelzijdig in de bereiding. Wacht dan ook niet tot de kerst met het eten van wild zwijn!
Vlees uit Nederlands groene schatkamer
Veluws wild is een van de juwelen uit de groene schatkamer van Nederland. De dieren struinen in alle vrijheid door het gebied en planten er zich succesvol voort. Maar om onherstelbare schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen mag het aantal dieren absoluut niet te groot worden. Boventallig wild wordt daarom afgeschoten. Daarmee wordt het ‘natuurlijke’ evenwicht op de Veluwe zo goed mogelijk bewaard.
Vanzelfsprekend is de herkomst van het wild volledig traceerbaar en wordt het geschoten dier van kop tot staart gebruikt, zoals u van ons gewend bent. Bekijk ook eens onze andere wild producten.
Wild zwijn koteletten bereiden
Laat uw gasten genieten van zowel de smaak als hoe spectaculair het er uitziet op een feestelijk gedekte tafel. Wild zwijn koteletten zijn eigenlijk heel gemakkelijk te bereiden. Belangrijk is wel dat de producten van het wilde zwijn een kerntemperatuur bereiken van minimaal 75 graden alvorens consumeren.
- Kruiden met zout en peper, en in de oven.
- U kunt ze ook van tevoren marineren.
- Zet ze ongeveer 6 uur in wijn en kruiden in de koelkast.
Bereidingstip
Wild zwijn is uitzonderlijk mager. Dit betekent dat het vlees tijdens het bereiden goed in de gaten moet worden gehouden omdat het door het lage vetgehalte makkelijker uit kan drogen. Wild zwijn koteletten zijn eigenlijk heel gemakkelijk te bereiden.
- Wrijf de koteletten rondom in met zout en peper en bak ze rondom mooi bruin in de hete olie met een klontje boter.
- Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
- Bak de champignons in de braadjus, voeg naar smaak nog wat peper en kruiden toe.
- Leg de koteletten terug en bak ze nog maximaal 10 minuten. Laat ze tot een kerntemperatuur van 75 graden komen, maar probeer dat ze van binnen wat rosé blijven.
- Roer slagroom door de braadjus voor een romige saus en laat alles even inkoken.
Heel mals, heerlijke smaak
goede wildsmaak
Deze eet ik heel graag, super lekker.
Boven verwachting aanrader