Zuurkoolspek van intramusculair vet
Deze spek wordt gesneden uit de buik van het varken. In tegenstelling tot spekblokjes wordt de zuurkoolspek niet gerookt maar alleen gepekeld. Zuurkoolspek wordt naar ouderwets gebruik vooral toegepast bij het maken van zuurkoolstamppot. De smaak en malsheid van het vlees is uitzonderlijk goed, mede dankzij intramusculair vet dat zo typerend is voor het Veluws landvarken. Dat de dieren altijd volop in beweging zijn en geen stress ervaren draagt daar natuurlijk ook voor een belangrijk deel aan bij.
Wat is Intramusculair vet? Dit ‘langzame’ vet wordt tussen de spieren in het vlees opgeslagen waardoor het vlees een mooie marmering krijgt.
Hoe maak je de lekkerste ouderwetse zuurkoolstamppot?
Als je het spek apart kookt totdat het helemaal uit elkaar valt krijg je ‘pulled pork’ Het vlees valt dan helemaal uit elkaar en geeft een heerlijke smaak af aan de stamppot.
Hoe lang moet zuurkoolspek koken?
- Kook het spek in zacht kokend water voor 1,5- 2 uur, zodat het helemaal zacht wordt. Je kunt het met een vork zo uitelkaar halen. Gebruik hier eventueel de slowcooker voor.
- Giet het water af en voeg de zuurkool bij het spek. Laat het nog een half uur intrekken op een zacht pitje of vlamverdeler.
- Schil en kook de aardappelen, gebruik hiervoor lekkere kruimige romige aardappelen.
- Voeg het geheel bijelkaar, voeg naar smaak zout en kruiden toe en stamp geheel of gedeeltelijk.
- Voor echte vleesliefhebbers: serveer met een extra rookworst.
Toch liever knapperig en krokant?
Grill het zuurkoolspek ongeveer 40 minuten op 140°C. of gebruik onze spekblokjes
Wat zijn gezonde vetten?
De meeste vooroordelen die men heeft over verzadigde vetten zoals spek zijn niet waar. Het probleem ligt bij de bewerking door de mens. Dit zijn de transvetten, deze ontstaan door het harden van plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld in margarine. De oorzaak hiervan is dat onverzadigde vetzuren vaak voor een vloeibare of ‘zachtere’ vorm zorgen.
Om een vastere vorm aan te kunnen nemen, moet de structuur van de onverzadigde vetzuren veranderen. Deze transvetten zijn onder andere te vinden in frituurvet, margarine en halvarine. Juist deze bewerkte transvetten zorgen voor een hoog cholesterolgehalte.
Dus niet de verzadigde vetten, maar juist de bewerkingen door de mens zijn de veroorzakers van ‘slechte’ vetten en gewichtstoename. Gelukkig wordt er tegenwoordig met deze mythe afgerekend. Het huidige Keto en Paleo dieet zorgt voor een hernieuwde aandacht voor allerlei gezonde vetten. De ossewit, reuzel en aangewassen rundvet zijn mede daardoor populaire producten in onze winkel.
Waar komt de spek vandaan?
Deze spek komt van een vijfsterren boer die duurzaam werkt en zijn dieren bovendien een zo natuurlijk mogelijk leven biedt. Dat houdt in dat de varkens onbeperkt de mogelijkheid hebben om buiten in de grond te wroeten, in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen.
Benieuwd naar nog meer producten van het scharrelvarken? Bekijk ze hier.
Uw online slager
Uw vlees en vleespakketten wordt thuisbezorgd met de speciale Foodservice van PostNL, waarbij het diepgevroren* vlees in speciale door TNO ontwikkelde koelboxen met vrieselementen gegarandeerd op temperatuur wordt gehouden. Hiermee kunnen we op de best mogelijke manier, met de minste milieu-impact, uw pakket bezorgen.
*Ons natuurvlees wordt conform de strengste normen versneden en verpakt in dieptrek (met vacumeer machine) en razendsnel ingevroren door een EEG gecertificeerd bedrijf. Het vlees behoudt dankzij deze techniek haar kwaliteit en is lang houdbaar.
Varkensvlees ontdooien
De traditionele methode
Het vlees tijdig uit de vriezer halen en langzaam in de koelkast laten ontdooien.
- Leg het vlees verpakt op een schaal, het kan voorkomen dat de verpakking lekt.
- Plan ruim van tevoren wat u gaat eten, want deze manier van ontdooien kost tijd. Grotere stukken vlees, zoals een rollade van 1 kg, hebben zeker een etmaal nodig om volledig te ontdooien.
- Het is verstandig om het vlees binnen 2 tot 4 dagen na ontdooien te bereiden.
De snelle methode
Het vlees ontdooien door het in koud water te leggen
- Leg het vlees in een waterdichte verpakking in koud water.
- U versnelt het dooi-proces door ieder half uur het water te verversen
- Kleinere hoeveelheden vlees, zoals hamburgers of worstjes, ontdooien binnen een uur. Grotere stukken hebben 2 tot 3 uur nodig.
- Het is verstandig om het vlees direct na ontdooien te bereiden.
De snelste (maar zeker niet de beste) methode
Het vlees ontdooien in de magnetron
-
- Prik voorzichtig een paar gaatjes in de verpakking.
- Leg het vlees vervolgens op een bord
- Gebruik de ontdooistand van de magnetron, rekening houdend met het gewicht van het stuk vlees
- De magnetron zal het vlees op bepaalde plaatsen al enigszins verwarmen. Bereid het vlees daarom direct nadat het ontdooit is.
No comment