Wild van Kerst

De allerlekkerste recepten en producten voor het Kerstdiner

Kerst 2020

Zet Veluws wild of rundvlees op tafel

Maak het thuis extra feestelijk dit jaar met wild uit de Nederlandse natuur. Met onze fantastisch lekkere producten heeft u een goede basis voor een kerstdiner, en voor u het weet tovert u een heerlijk feestmaal op tafel. Probeer bijvoorbeeld ons speciaal voor kerst samengestelde Veluws Wild Zwijn Pakket of het Stoofvlees Pakket XXL. Het water loopt u in de mond bij zoveel heerlijks, bereid u voor op heel veel schouderklopjes. Of u nu de gulle schenker of de beste kok bent, wat u met liefde maakt of geeft zal zeker op prijs worden gesteld.

Hertenvlees pakket
Hertenvleespakket van Veluws Edelhert
Wild zwijn kotelet
Wild zwijn vleespakket, 100% Veluws wild vlees

Iets anders dan wild op tafel dit jaar? Een klassieke rollade of 5-sterren scharrelkip kan natuurlijk ook. Om het wat makkelijker te maken hebben wij een aantal suggesties voor u op een rij gezet.

Veluws wild is een van de juwelen uit de groene schatkamer van Nederland. De dieren struinen in alle vrijheid door het gebied en planten er zich succesvol voort. Maar om onherstelbare schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen mag het aantal dieren absoluut niet te groot worden. Boventallig wild wordt daarom afgeschoten. Daarmee wordt het ‘natuurlijke’ evenwicht op de Veluwe zo goed mogelijk bewaard. Vanzelfsprekend is de herkomst van het wild volledig traceerbaar en wordt het geschoten dier van kop tot staart gebruikt, zoals je van ons gewend bent.

Wildzwijn stoofvlees

Basisrecept wildzwijn poulet

1 kg wildzwijn poulet is ongeveer voor 6 personen. Zeker 2-3 uur stoven, gebruik hierbij ongeveer 550 ml vocht.

  1. Haal het vlees een dagje van te voren uit de vriezer. Laat de wildzwijn poulet op kamertemperatuur komen. Roer de stukjes vlees eventueel door een twee eetlepels bloem heen.
  2. Doe wat boter of olijfolie in de pan. Bak hierin de stukjes wildzwijn rondom mooi bruin.
  3. Haal de stukjes even uit de pan, braad in het bakvet 1 gesnipperd uitje voor enkele minuten. Voeg daarna de stukjes vlees weer toe en kies één van de wildzwijn stoofpot variaties hieronder. Voeg ook deze ingrediënten toe en bak het geheel. Voeg daarna het vocht toe.
  4. Zorg dat het wildzwijn vlees rustig en langzaam gaart. Dit kun je doen door een deksel op de pan te doen en 3-4 uur in een voorverwarmde (120 graden) oven te zetten. Of laat de pan op een laag vuurtje staan. Zelf zet ik mijn stoofvlees altijd in een hooimadam op het aanrecht voor slow cooking. Scheelt energiekosten en veilig met kids in huis.
  5. Als laatste stapje (bijvoorbeeld vlak voor het kerstdiner), zet je de pan op het vuur, zonder deksel. Zo kan het vocht verdampen en houd je een dikke saus over.

Wildzwijn stoofpot variaties

Deze groenten en kruiden kun je toevoegen bij stap drie. Als je de groenten graag met een bite eet, voeg je deze pas toe tijdens het laatste half uurtje bij stap 5. Kies als vocht (ook stap 3) bijvoorbeeld wildfond, rode wijn, rode port of abdijbier.

  • Takje verse tijm, eetlepel mosterd
  • Blokjes knolselderij, tomatenpuree, mosterd, wijn
  • Wortel, laurierblad, kruidnagels, spekblokjes

(Wild)fond is een soort bouillon, maar dan sterk geconcentreerd en vormt een mooie basis voor ragouts, sauzen, soepen en risotto.

Longhaas met beurre de paris

Longhaas met beurre de Paris

Onglet de boeuf 

Mooi stukje rundvlees met grove draad dat weinig opsmuk nodig heeft. Klassieker in Frankrijk, dus absoluut de moeite waard.

Ingrediënten

Longhaas, 500 gr

Voor de boter

  • Ketchup, 2 el
  • Dijon mosterd, 1 tl
  • Kappertjes, ½ tl
  • Sjalot, 1 stuk, gesnipperd
  • Bieslook, 1 tl fijn gesneden
  • Dragon, 1 tl , fijn gehakt
  • Ansjovis, 2 filets
  • Cognac, 1 tl
  • Worchestersauce, 1 tl
  • Pakrikapoeder, ½ tl
  • Roomboter, 400 gr, kamertemperatuur

Bereiding

  1. Hak de kappertjes en ansjovis fijn tot een puree. Maak een saus met de andere ingrediënten behalve de boter. Kneed nu de saus door de boter of gebruik een blender.
  2. Verdeel de zachte boter over een stuk verhoudfolie, twee keer de breedte. Vouw het dicht door de lange zijdes naar elkaar toe te vouwen. Pak nu aan de twee breedte zijdes en begin met rollen tot een worst. Knoop de breedte zijdes als de worst strak staat. En laat opstijven in de koelkast, ongeveer 4 uur.
  3. Haal de longhaas minimaal een uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur is voor het bakken.
  4. Bestrooi de longhaas met een goede snuf fijn zeezout. En bak in een hete pan met een eetlepel olie. Of nog lekkerder op de barbecue, direct over gloeiend hete kolen. Gaar de longhaas kort met veel hitte, zodat hij rare blijft. Laat minimaal 5 minuten rusten.
  5. Snijd het vlees op de draad en serveer met een schijfje boter.

Tot 1 januari in de aanbieding

Kerst begint al vroeg dit jaar. De extra bezorgdagen en het aantal bezorgmomenten lopen al vol. Komende weken bezorgen we bijna elke dag en we hebben deze maand ook 2 extra bezorgdagen in Belgie, 12 en 19 december. Bestel op tijd om teleurstelling te voorkomen. Om u tegemoet te komen hebben we hier 3 aanbiedingen om van te smullen.

Bekijk onze speciale collectie voor de feestdagen

🎄Zorg & Natuur wenst u fijne Feestdagen🎄

blijf gezond en zorg voor elkaar

Scroll naar top