Worden jullie koeien gevaccineerd?

Ongevaccineerde koeien

Worden jullie koeien gevaccineerd? Dat is een van de vragen die we de laatste tijd veel krijgen. De vraag of we onze runderen vaccineren of inenten. Het antwoord daarop is kort en krachtig: nee! Onze koeien zijn ongevaccineerd.

onze-Angus-Runderen-groeien-op-in-kuddeverband-in-de-vrije-natuur

Grasgevoerde runderen

Onze runderen grazen het hele jaar door in natuurgebieden. Ze eten het voedsel wat er beschikbaar is en als ze extra voer krijgen, dan is het hooi van een van onze andere natuurgebieden. Door alleen te eten wat er in de natuur groeit, onze raskeuze, de bloedlijnen van onze runderen en het feit dat ze in sociale kuddes kunnen leven, zorgt voor gezonde dieren die nooit ziek zijn. Omdat onze dieren geen krachtvoer krijgen en op hun eigen tempo mogen groeien zijn onze koeien ‘grass-fed en grass-finished zoals ze in het Engels zeggen. 100% grasgevoerd dus!

Antibioticavrij rundvlees

Door onze dieren natuurlijk gezond te houden is ons vlees vrij van antibiotica. De koeien krijgen geen preventieve antibiotica en we hebben ook nog nooit een ziek dier gehad die wel antibiotica nodig zou hebben. Net zoals bij mensen is voldoende beweging, frisse buitenlucht, een gezonde passende voeding en het leven in sociale kuddes voldoende om de dieren natuurlijk gezond te houden. We zijn dan ook heel erg trots dat ons rundvlees helemaal antibiotica vrij is.

Vaccineren koeien

In de reguliere veehouderij worden koeien weldegelijk gevaccineerd. In Nederland zijn er een aantal vaccins die aan koeien kunnen worden gegeven. Bovine Virusdiarree is een aandoening waar tegen gevaccineerd kan worden. Onze runderen zijn geen dragers van deze ziekte. Wanneer een koe wel drager is, dan wordt deze in de reguliere veehouderij gevaccineerd.  IBR of koeiengriep is een besmettelijke virusinfectie wat voorkomt bij koeien met te weinig afweerstoffen. Ook hier kan tegen gevaccineerd worden.

Natuurlijke weerstand

Wij kiezen ervoor om de natuurlijke weerstand van de dieren zo hoog mogelijk te houden. Dat gaat ook makkelijk omdat onze dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier leven. Wanneer koeien wel gevaccineerd worden kan dat ook nog tegen 4 andere ziekten waar preventief tegen gevaccineerd kan worden. Wij kiezen echter voor de gezondheid van onze dieren zonder vaccins. Zo weet u zeker dat u een goed stuk ongevaccineerd natuurvlees op uw bord krijgt.

Natuurvlees

Ons vlees heet niet voor niets natuurvlees. We werken met onze dieren samen om ze een zo natuurlijk en gelukkig leven te geven. Een goede gezondheid en geen blootstelling aan stress hoort hier ook bij. Onze biologische kuddes grazen in natuurgebieden van Noord-Holland en Friesland. In deze gebieden wordt geen (kunst)mest gebruikt en er worden geen bestrijdingsmiddelen over de planten gespoten. Onze koeien zorgen voor het onderhoud van deze natuurgebieden door te grazen, struinen en te poepen.

Rundvlees vaccineren

Om nog even terug te komen op de vraag of we onze koeien gevaccineerd worden. Nee, we vaccineren onze runderen niet. Er is ook geen sprake van nieuwe (mRNA) vaccins die verplicht zijn. Onze Black Angus, Hooglanders en Limousin runderen leven in kuddes waar ze het hele jaar buiten staan. De kalfjes worden ook buiten geboren en lopen mee met hun moeders in de kudde. Op dit moment is er geen verplichting om onze dieren te vaccineren en we hopen van harte dat dit lang zo zal blijven. En zo niet? Dan bent u de eerste die het van ons hoort.

Runderen vaccineren mRNA

In Australië is door de overheid een fonds opgericht van 65 miljoen om zo snel mogelijk een mRNA vaccin tegen mond- en klauwzeer en LSD te ontwikkelen. De verwachting is dat dit vaccin in augustus 2023 gereed is en zal worden uitgerold binnen de veehouderij in Australië. Meer informatie over deze ontwikkeling is online te vinden.

Scroll naar boven