In Oosterwolde

Zorgboerderij Zorg & Natuur

Het ‘basiskamp’ van onze V.o.f. is Zorgboerderij Zorg & Natuur in Oosterwolde. Van hieruit bestieren wij de webshop Biologisch Natuurvlees en starten wij elke dag onze werkzaamheden op. Voor Dirk, zijn gezin en vijf cliënten met een licht verstandelijke beperking is de zorgboerderij bovendien ‘Thuis’.

Iedere ochtend vroeg, onder het genot van een dampende bak koffie verdelen wij het werk onder de cliënten en begeleiders. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat onze cliënten niet ‘gewoon een beetje leuk worden beziggehouden’. Integendeel! Iedereen draagt zinvol bij aan het reilen en zeilen van ons bedrijf!

werkzaamheden bij Zorg & Natuur

Maar wat doet Zorg & Natuur nou eigenlijk precies samen met haar cliënten?

Grofweg kun je onze werkzaamheden onderverdelen in vier categorieën:

 

Grote grazers en natuurbeheer

Wij verzorgen onze kuddes en werken voor Drents Landschap en Staats Bosbeheer, verschillende omliggende landerijen, boerderijen en vooral in natuurgebieden. De volgende werkzaamheden worden daarbij aangepakt:.

 • Het voeren van onze eigen Hooglanders en Angus runderen als ze tijdelijk op stal moeten (bijvoorbeeld wanneer er in de winter onvoldoende voer is in een natuurgebied, of het gebied te nat wordt vanwege het bufferen van water). Omdat wij biologisch zijn, verblijven de dieren maximaal drie maanden op stal.
 • De stal instrooien, uitmesten etc.
 • Natuurgebieden omheinen, accu’s plaatsen en verwisselen om stroom op de draden te houden
  Snoeien en maaien (met elektrische bosmaaiers en heel old school met de zeis) om de draden vrij te houden.
 • Assisteren van de herders van Natuurlijk Beheer met het hoeden van de schapen.
 • Snoeiwerk voor Staats Bosbeheer, Drents landschap etc.

Achter de Zorgboerderij van Zorg & Natuur hebben wij een grote biologische groentetuin ingericht. Hier telen wij groenten en fruit van zaadje tot oogst.

In en rond de Zorgboerderij

 • Omdat wij zoveel mogelijk circulair werken, gaat een groot deel van het tuinafval weer als voer naar onze kippen en konijnen.
 • Wij hebben ook een aantal bijenvolken rondvliegen. Alle imker-taken, tot en met het slingeren van de honing doen wij gewoon zelf op de boerderij. (helaas heeft de beruchte varroa mijt ook bij ons toegeslagen en zitten we momenteel even zonder bijen)
 • In de oogsttijd hebben we het razend druk. We maken dan zelf sap en wecken (inmaken) de producten waar we teveel van hebben.
 • Sloophouten kistjes timmeren
 • Kaarten maken in 3D
 • Leeghalen van woningen (voor de kringloop)
 • Zwerfafval ruimen
 • Het kan gebeuren dat je een klacht hebt over de Zorgboerderij. Klik dan hier

 

Ambachtelijke bakker op ‘bezoek’ bij Zorg & Natuur

Onze Thuisbakkerij

 

In samenwerking met ambachtelijke ‘bezoekbakker’ Bootsma maken wij wekelijks overheerlijke biologische saucijzenbroodjes, appeltaarten, koekjes, cakes etc. Deze kwaliteitsproducten zijn allemaal (diepgevroren) te bestellen in onze webshop.

Bij een goed lopende webshop behoren ook logistieke taken tot het pakket van werkzaamheden.

Bezorging producten uit de webshop

Alle bestellingen van de webshop handelen wij netjes af. Een deel van de pakketten gaan naar PostNL en de rest bezorgen wij zelf bij horeca en particuliere klanten. Voor bezorging of afhalen van de grote steigerhouten artikelen zoals de tafels en banken verzoeken wij u vooraf contact met ons op te nemen.